Άρθρα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τετάρτη, 03 Δεκέμβριος 2008 18:06

Ένα σκυλί δεν ζει μόνο με κρέας

Όλοι γνωρίζουν ότι ένας υψηλής ποιότητας, καλά ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι πολύ σημαντικό για ένα σκυλί, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι τι θα πρέπει να περιέχει ένα τέτοιο διαιτολόγιο.

Υπάρχουν πολλών ειδών μάρκες και πολλά είδη τροφών και οι λάτρες των σκύλων συχνά διαφωνούν για τα σχετικά πλεονεκτήματα των τροφών που χρησιμοποιούν, όταν προκύπτει αυτό το θέμα. Έτσι δεν είναι απίθανο μερικοί άνθρωποι να μην μπορούν να βρουν την ουσία του πράγματος. Ωστόσο αν συνειδητοποιήσετε ότι οι διατροφικές ανάγκες του μολοσσού σας μπορούν να συγκριθούν με αυτές ενός λύκου και ότι οι λύκοι δεν ζουν μόνο με κρέας (τρώνε τα όργανα και τα κόκαλα με ήδη χωνεμένα λαχανικά) θα είναι ξεκάθαρο ότι ο σκύλος σας δεν μπορεί να επιβιώσει με ένα διαιτολόγιο που περιέχει αποκλειστικά κρέας, όπως το πεπτικό σύστημα του λύκου.

Ο μολοσσός σας δύσκολα χωνεύει τα φρέσκα λαχανικά, φρούτα και καρπούς. Αυτό συμβαίνει επειδή, η πέψη των λαχανικών απαιτεί ένα συγκεκριμένο τύπο πεπτικού συστήματος , το οποίο δεν έχουν τα σκυλιά. Γι’ αυτό το λόγω , οι εταιρείες που φτιάχνουν τροφές για σκυλιά, τις κατασκευάζουν με συστατικά.

Διάφορα είδη τροφών για σκυλιά

Οι ξηρές κροκέτες, τα έτοιμα γεύματα, τροφή σε κονσέρβες και ολοκληρωμένα κατεψυγμένα γεύματα, περιέχουν σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά τις βιταμίνες που χρειάζεται το σκυλί σας.

Ωστόσο υπάρχουν επίσης γεύματα και τροφές σε μορφή νιφάδων χωρίς κρέας, καθώς επίσης γεύματα με βάση το κρέας όπως είναι το στομάχι, το κοτόπουλο, το μοσχάρι και οι τροφές σε κονσέρβες οι οποίες δεν είναι ολοκληρωμένες τροφές. Αν ταΐζετε το σκυλί σας κάποιο από αυτά τα είδη γευμάτων, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα παρουσιάσει κάποιες διαταραχές ή θα αρρωστήσει.

Προσέξτε επίσης τις πικάντικες τροφές.

Αν ετοιμάζετε εσείς την τροφή μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, διότι είναι πολύ δύσκολο να φτιάξετε ένα ισορροπημένο γεύμα. Στη πραγματικότητα, αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για να πάρει το κουτάβι σας μία επαρκή ποσότητα των θρεπτικών συστατικών, αλλά επίσης για να υπάρχει η σωστή αναλογία μεταξύ των διαφόρων συστατικών.

Η μεγάλη ποσότητα ενός συστατικού μπορεί να προκαλέσει ζημιά, ενώ άλλα συστατικά μπορούν να εμποδίζουν την λειτουργία συγκεκριμένων ενζύμων της πέψης. Η επιλογή του είδους ή της μάρκας της τροφής του σκύλου σας, δεν θα πρέπει να βασίζεται στο δικό σας γούστο. Αν δώσετε την επιλογή στο σκυλί σας, είναι πολύ πιθανό να διαλέξει μία τροφή η οποία θα είναι πολύ αλμυρή και θα έχει πολύ λίπος, η οποία δεν θα είναι πολύ υγιεινή για τα σκυλιά, όπως και για τους ανθρώπους.

Τα ελληνικά μολοσσικά σκυλιά δεν είναι δύσκολα στο φαγητό.

Ενθουσιάζονται όταν τρώνε οτιδήποτε και αν βάλετε μπροστά τους, το καταβροχθίζουν πολύ γρήγορα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν δεν το κάνουν αυτό, τότε το λάθος είναι του αφεντικού που έχει καλομάθει το σκυλί ή είναι σημάδι ότι το σκυλί σας δεν είναι καλά.

Άσχετα με τι ταΐζετε το σκυλί σας. Όταν αγοράζετε μία τροφή για σκυλιά, ελέγξτε αν περιέχει οποιαδήποτε χημικά συντηρητικά ή χρωστικές. Όλο και περισσότερα σκυλιά εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στις προσθήκες.

Κατάλληλη διατροφή για το κουτάβι

Οι διατροφικές απαιτήσεις των κουταβιών είναι αρκετά διαφορετικές από αυτές των ενηλίκων ή ηλικιωμένων σκυλιών. Ωστόσο, είναι λάθος να υποθέσετε ότι τα κουτάβια χρειάζονται τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες για την ανάπτυξή τους.

Το μειονέκτημα στις τροφές με πλούσιο σε πρωτεΐνες περιεχόμενο είναι ότι, το κουτάβι σας θα μεγαλώσει πολύ γρήγορα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες στα κόκαλα και τους συνδέσμους και έτσι να πονάει. Επίσης, δεν θα πρέπει να ταΐζετε το κουτάβι σας πολύ ή να το κάνετε δίαιτα για πολύ καιρό.

Μπορείτε να δίνετε με ασφάλεια στο σκυλί σας αγορασμένες τροφές για κουτάβια, αλλά θα πρέπει να προσέχετε αν το περιεχόμενο των πρωτεϊνών είναι πολύ υψηλό.

Θα πρέπει να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του κουταβιού σας, για να είσαστε σίγουροι ότι δεν μεγαλώνει πολύ γρήγορα.

Τα κουτάβια έχουν μικρά στομάχια, έτσι δεν μπορούν να χωνέψουν μεγάλες ποσότητες τροφής. Γι’ αυτό, θα πρέπει να δίνετε στο κουτάβια σας τέσσερα γεύματα, αν και αυτά μπορούν να μειωθούν σταδιακά στα δύο γεύματα σε έναν ενήλικα σκύλο. Αν το γεύμα έχει χωριστεί σε δύο μερίδες, το σκυλί μπορεί να το χωνέψει πιο εύκολα.

Η καλά ισορροπημένη τροφή είναι η βάση για μια υγιεινή ζωή του σκύλου

πίσω
Λίγα λόγια για εμάς...

Μάθετε λίγα λόγια για εμάς

Τα νέα μας...


Νέες Προσθήκες

Παρδάλης | Μολοσσός της ΗπείρουΟδυσσέας | Μολοσσός της ΗπείρουΦαίδρα | Μολοσσός της ΗπείρουΚλάρα | Μολοσσός της ΗπείρουΦαίδρα | Μολοσσός της Ηπείρου Μπέλλος | Μολοσσός της ΗπείρουΚλειώ | Μολοσσός της Ηπείρου
Μήτροπολη Καρδίτσας Τ.Κ. 43100 τηλ.: 6972 727235 e-mail: info@ellinikosmolossos.gr