Άρθρα

ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ
Πέμπτη, 29 Ιανουάριος 2009 20:04

Ο ελληνικός μολοσσικός σκύλος, όπως και οι άλλοι φύλακες κοπαδιών, προστατεύει την περιοχή του. Από ένστικτο θεωρεί πως οτιδήποτε ανήκει σε αυτή είναι προσωπική ιδιοκτησία του και σκέφτεται ως εξής: «το σπίτι μου», «ο ιδιοκτήτης μου», «το αυτοκίνητό μου».

Η ράτσα είναι από φυσικού της δύσπιστη προς τους ξένους και τις αλλαγές του περιβάλλοντος. Στο βουνό οι σκύλοι δένονται με τα κοπάδια και περιπολούν στις μεγάλες εκτάσεις των βοσκότοπων. Προστατεύουν τα υπόλοιπα ζώα από τα αρπακτικά και κρατούν μακριά τους κλέφτες. Η ράτσα αυτή φυλάει το κοπάδι με άλλους ελληνικούς μολοσσούς που εργάζονται ως ομάδα με ιεραρχία αγέλης.

Η επιλογή του βοσκότοπου επηρεάζεται από τον καιρό και υπόκειται στο χιόνι το χειμώνα, στις πλημμύρες από βροχή και στην ξηρασία. Οι βοσκοί μετακινούν τα πρόβατα και τα βοοειδή σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες ανάμεσα στους χειμερινούς και τους θερινούς βοσκότοπους. Οι σκύλοι πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα στο νέο περιβάλλον τους και να αρχίσουν πάλι τα καθήκοντα φύλαξης κάθε φορά που βόσκει το κοπάδι.

Διορατικοί φύλακες. Η διαρκείς προσέλκυση των αρπακτικών θα κατέληγε μάλλον σε ένα σκύλο που θα πέθαινε νέος από μόλυνση λόγω δαγκωματιών. Έτσι η βοσκοί κρατούν σκύλους που μπορούν να φοβίζουν τις περισσότερες φορές τα αρπακτικά και να δαγκώνουν μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο. Ενώ φυλάει το κοπάδι, ο ελληνικός μολοσσικός σκύλος προσπαθεί να εμποδίσει τα αρπακτικά να εισέλθουν στην προστατευόμενη περιοχή.

Οι σκύλοι ουρούν και αφοδεύουν στην εξωτερική περίμετρο της περιοχής τους ώστε η μυρωδιά τους να αποθαρρύνει τα αρπακτικά από μεγάλη απόσταση, καθώς οι επιθέσεις γίνονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ελληνικός μολοσσικός σκύλος ξεκουράζεται την ημέρα και το βράδυ μένει άγρυπνος. Περιπολώντας στην περίμετρο της περιοχής τους, οι σκύλοι θα γαβγίζουν μέσα στη νύχτα για να κάνουν κατανοητό στα αρπακτικά ότι υπάρχει φρουρός. Όταν αντιληφθούν αρπακτικό ο ελληνικός μολοσσός κάνει μία κλιμακωτή επίδειξη των προστατευτικών συμπεριφορών του. Το γάβγισμα δυναμώνει για να ακουστεί σαν συναγερμός που θα ξυπνήσει το βοσκό σε πιθανό κίνδυνο και θα κάνει το κοπάδια να συγκεντρωθεί. Οι σκύλοι μπαίνουν ανάμεσα στο κοπάδι και στην απειλή που πλησιάζει και γρυλίζουν ή γαβγίζουν με ιδιαίτερη αγριότητα, σα να λένε «σταμάτα για να μη σε σταματήσω εγώ!». Εάν η απειλή επιμένει η ομάδα των ελληνικών μολοσσών θα χωρίσει τα καθήκοντα της προστασίας.

Ο πρώτος σκύλος μπορεί να τριγυρίζει για να αναγνωρίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο, αφήνοντας πίσω την ομάδα των άλλων απασχολημένη με το πώς θα εμποδίσει τις απόπειρες διάσπασης του κοπαδιού και της απομόνωσης κάποιου προβάτου. Σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, όταν οι σκύλοι είναι σίγουροι ότι οι εισβολείς δεν θα εμποδιστούν και ότι υπάρχει πραγματική απειλή για την ζωή του κοπαδιού, ο πρώτος σκύλος θα επιτεθεί στον πρώτο λύκο πολεμώντας μέχρι θανάτου. Εάν χρειαστεί ο ελληνικός μολοσσός μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικο λύκο.

Σκεπτόμενοι ανεξάρτητα Σε αντίθεση με το ροτβάιλερ και τον γερμανικό ποιμενικό, ο ελληνικός μολοσσός δεν εκτρέφεται ειδικά για να είναι υπάκουος στον άνθρωπο, όπως οι παρόμοιες ράτσες φύλακες. Παρόλο που το ροτβάιλερ οδηγούσε το κοπάδι των βοοειδών ή έσπρωχνε το κάρο του αμαξά και ο γερμανικός ποιμενικός οδηγούσε τα πρόβατα ή φύλαγε τη στρατιωτική βάση, οι ράτσες αυτές κοίταζαν τον άνθρωπο για να τους δώσει οδηγίες και ενεργούσαν σύμφωνα με την εντολή του αφεντικού τους. Αντιθέτως οι βοσκοί στα βουνά τις Ελλάδας εκτρέφουν σκύλους που δουλεύουν κοντά τους και τους αντιλαμβάνονται και έχουν ανεξάρτητη σκέψη σε βαθμό ώστε να εκτελούν την εργασία τους χωρίς να παίρνουν οδηγίες.

Όταν ο πεινασμένος λύκος επιτίθεται στο κοπάδι, ο ελληνικός μολοσσός δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο να κοιτάξει και να καταλάβει τι του ζητάει ο βοσκός να κάνει. Ο σκύλος πρέπει να αξιολογήσει μόνος του την κατάσταση, να ενεργήσει και να απομακρύνει την απειλή χωρίς δισταγμό ή καθυστέρηση. Ενστικτώδης συμπεριφορά. Οι σύγχρονοι ελληνικοί μολοσσοί διατηρούν τις έντονα ενστικτώδης συμπεριφορές των προγόνων τους. Όπως οι άγριοι σκύλοι έτσι και αυτοί θα σκάψουν τη γη για να βρουν νερό ή φαγητό, να δημιουργήσουν φωλιά για να έχουν ζέστη το χειμώνα και θα βρουν το πιο δροσερό έδαφος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα θηλυκά θα σκάψουν φωλιές για τη γέννα, αν και μερικές φορές προτιμούν να γεννήσουν τα μικρά τους έξω.

Ο ελληνικός μολοσσός τείνει να είναι «σπιτόγατος» με ανεπτυγμένη την αίσθηση της εδαφικής περιοχής. Ωστόσο, η ράτσα έχει τάσεις επέκτασης της προστατευόμενης περιοχής προς τις γειτονικές ιδιοκτησίες. Μπορεί να γίνουν επιθετικοί και να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν γειτονικούς σκύλους, που θεωρούν ότι εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τα αρπακτικά και μπορεί να επιτεθούν σε άγνωστους ή σε οτιδήποτε βρίσκεται στη περιοχή και θεωρείται απειλή. Ο ελληνικός μολοσσός είναι ένας πανέξυπνος καλλιτέχνης στη διαφυγή. Ορισμένοι σκύλοι αυτής της ράτσας μπορούν να σκάψουν κάτω από φράχτες ή να σκαρφαλώσουν πάνω από αυτούς και να βρουν τρόπο να ανοίξουν την κλειδαριά της πόρτας με τα αρκουδοειδή πόδια τους. Το δέσιμο με αλυσίδες μπορεί να τους προκαλέσει σύγχυση και άσχημη επιθετικότητα γι’ αυτό δεν συνιστάται για τους σκύλους της ράτσας αυτής. Χρειάζεται περίπου δύο μέτρα φράχτης με αγκαθωτά σύρματα, σε περίπτωση που κρίνεται πως είναι απαραίτητο.

πίσω
Λίγα λόγια για εμάς...

Μάθετε λίγα λόγια για εμάς

Τα νέα μας...


Νέες Προσθήκες

Παρδάλης | Μολοσσός της ΗπείρουΟδυσσέας | Μολοσσός της ΗπείρουΦαίδρα | Μολοσσός της ΗπείρουΚλάρα | Μολοσσός της ΗπείρουΦαίδρα | Μολοσσός της Ηπείρου Μπέλλος | Μολοσσός της ΗπείρουΚλειώ | Μολοσσός της Ηπείρου
Μήτροπολη Καρδίτσας Τ.Κ. 43100 τηλ.: 6972 727235 e-mail: info@ellinikosmolossos.gr